Tapolca er en pittoresk, liten by, som er omgitt av høydedrag, og er mest kjent for en kald og krystallklar underjordisk sjø (Barlang-tó på ungarsk) og den nærliggende innsjøen (Malom-tó).

Tapolca har utviklet seg dynamisk siden det 13- århundre som et regionalt senter. I sentrum av byen er det et stort tilbud av butikker, overnatting, vakre parker og lekeplasser. Besøkene oppfordrers til å besøke de lokale museene, eller å smake den berømte Szasz-vinen.

Det travle, kommersielle livet i det 20. århundre gjenspeiles i bybildet. Som et resultat av den viktige utviklingen på begynnelsen av det 19. og 20. århundre har det blitt et viktig transportknutepunkt i regionen. Stedet er populært blant turister, for her er det en rekke severdigheter og et bredt utvalg av programmer fra vår til høst.

Bygrottene i Tapolca

En av de mest kjente severdighetene er bygrotten, som er unik i Sentral-Europa. Den ligger midt i hjertet av byen, og 300m kan kun besøkes med båt (som en del av en guidet tur). Grotten er i sin helhet opplyst med undervannslys.
Dette innsjøhulesystemet ligger i hjertet av Tapolca. Det ble åpnet for publikum i 1912, nesten 10 år etter at den ble oppdaget.
Det kan leies små båter for å utforske hulesystemet. 15–20 m under byen krysser et 5 km langt hulesystem som inkluderer den 3,3 km lange innsjøgrotten, som stort sett er fylt med karstvann.
Hulen ble oppdaget i 1903 under brønngraving. Takket være disse utforskningene ble rundbåtturer muliggjort fra 1937.
På grunn av sin spesielle opprinnelse og unike formasjoner, ble det utpekt som et beskyttet område i 1942 og plassert under streng beskyttelse i 1982. Blandingen av kaldt karstvann som rant der og termisk vann oppover i dypet løser opp kalkstein. Opprinnelig smale passasjer, deretter ble mindre og større nisjer dannet. Over en veldig lang periode utvidet disse seg til romslige kamre og passasjer.


Den helbredende effekten av det spesielle klimaet i grotten har vært kjent i lang tid. Folk med astmaproblemer tar seg gjerne en rotur på grottesjøen (Barlang-tó) og med hjelp fra sjøens legende mikroklima kommer de ut igjen med lettere pust – påståes det.
Den ekstremt rene luften, med en konstant temperatur (14-16 °C) og 100% relativ luftfuktighet bidrar til å kurere pasienter som lider av allergi, astma eller andre luftveislidelser, og faktisk har man satt av en egen del av grotten til dette formålet.

I samme område finner man også Malom-sjøen, som er en romantisk del av byen med fine, små restauranter og middelhavsfeeling. Et populært samlingspunkt på ettermiddagene og kveldene, når solen er på vei ned og temperaturen tilsier at man skal unne seg en duggfrisk pils eller fröccs, en forfriskende kombinasjon av vin og soda vann.

Om uhellet er ute: Lege: Tapolca, Batsányi János utca 7, Apotek: Tapolca, Berzsenyi D. u. 11.

GALLERI - UTVALGTE BILDER AV Tapolca

Karta