Lær mer beliggenhet og særpreg om Balaton-regiones vindistrikter!

Ungarn har hele 22 offisielle vindistrikter. (dette er forholdsvis høyt, til sammenlikning har Tyskland bare 13.) Distriktene er ulike, og dette beror på forskjeller i jordsmonn, temperatur, antall soldager og en rekke andre naturgitte forhold. Derfor varierer også distriktenes geografiske størrelse, fra det minste og det mest karakteristiske Somló-distriktet på bare 1150 mål til de største på mere enn 100 000 mål.

Balaton-regionen er stedet med flest vindistrikter, i alt seks. (Se kart nederst!)

Disse er:

  • Badacsony distriktet
  • Somló distriktet
  • Balatonfüred/Csopak distriktet
  • Balatonfelvidék distriktet
  • Balatonboglár distriktet
  • Zala distriktet

I noen av disse regionen har det vært vinproduksjon siden romertiden for et par tusen år siden, og de den eldste vinkulturen i Ungarn og i Karpatbekkenet. Rundt balaton dyrkes det hovedsaklig hvite druesorter (Chardonnay, Riesling og flere ungarske druesorter som bare brukes i denne regionen), Nå tildags har også rødvinsproduksjonen økt, og er nå på ca 15% av total årlig produksjon. De mest annerkjente distriktene ligger på nordsiden av Balatonsjøen. Det er et naturskjønt område med fire distrikter med hver sine distinkte hvite viner.

Her finner man et perfekt klima med ikke alt for varme somre, med mye sol og forholdsvis milde vintre. Vinene kjennetegnes derfor ved at de er aromatiske og fruktige. Jordsmonnet er vel egnet for druedyrking og det dyrkes ikke mindre enn 16 druetyper her. Fra de tradisjonelle, lokale, som f.eks Kéknyelü, til internasjonalt kjente som Chardonnay, Sauvignon eller nye varianter som Zenit. I Balatonfelvidék-regionen finner en Badacsony, Balatonfüred-Csopak og Tihany distrikter. Balatonboglár-distriktet er kjent for dets fruktige viner basert på Chardonnay og Irsai Olivér. En vin fra dette distriktet, som det er verdt å stifte bekjentskap med, er Légli vinkjellers Légli Chardonnay 2006.

Etter en uhøytidlig tvekamp av håndbak, rævkrok og vinsmaking på kontoret, har vi landet på følgende 3 vindistrikter som vi rangerer som de mest spennende og serverdige i Balaton området:

Badacsony

Området ligger på en sovende vulkan, og jordsmonnet er deretter, i hovedsak basalt. Her er det et varmt klima med relativt høy luftfuktighet, og nærheten til innsjøen Balaton fører til et godt mikroklima, og sollyset reflekteres fra sjøen, og det ekstra lyset herfra gjør sitt for et godt produkt. Tørre og søte hvitviner produseres her. Foretrukne druesorter i Badacsony er Riesling, Pinot Gris, Traminer og Chardonnay. To vinsorter som produseres her er Furmint og Kéknyelű (Sistnevnte unike produkt blir bare produsert i Badacsony).

Balatonfüred

Csopak distrikt har oftest mindre syre i sine produkter, med mere balanserte hvite viner, fruktigere og med mere smak. Røde viner, så som Cabernet Franc og Cabernet Sauvignon, Merlot og Blaufränkisch er også viner som lages her. Tihany, Csopak og Jasd tilbyr de beste viner og vinkjellere, og her kan du finne de rette vinkjellerne med gammel atmosfære når du skal på vinsmaking i regionen.

Somló

Somló er Ungarns minste vindistrikt, bare en vulkansk skråning. Jorda er også vulkanisk, ett surt jordsmonn og vinene er oftest “maskuline” med sterkt inslag av mineraler. Furmint og Juhfark er spesielle typer, sistnevnte er kalt “wine of honeymoons” – ifølge legenden, vil ditt barn bli en gutt hvis du drikker Somlói Juhfark på bryllupsnatten.

GALLERI - UTVALGTE BILDER AV Balaton’s vindistrikt

Karta