Balaton.no

Balaton.no logo

Siofok

Siofok er utvilsomt Balatons „Beach City”, og kjent som aktiv ferieby med masse å by på for store og små.

Strendene i Siofok er klassifisert og delt opp i gull-, sølv- og bronsestrender. Den største og mest populære er „gullstranda” Aranypart. I motsettning til normalen med grønne-gressstrender, er alle sandstrender langs Siofok og vanndybden er fra 10 cm opp til 1 meter. Bademessig passer derfor Siofok godt for småbarnsfamilier. Her garanteres sommerens høyeste badetemperatur, uten at det sjelden er kaldt vann Balatons andre strandområder.

Hva som kjennetegner Siofok er først og fremst den livlige promenaden langs strendene som har masse nattklubber, restauranter, hotell og leilighetshus. Her sover man sjelden og Siofok er mest kjent som et partyeldorado som årlig tiltrekker horder av ungdom og feststemte voksne som ønsker å bade og forlyste seg.
Dette gjør at vi rangerer Siofok som den byen for ferierende familier med småbarn, uten at vi nødvendigvis mener at dette er “verre” en enkelte greske eller Spanske destinasjoner. Men om man har valget denne delen av Balatonsjøen, har sørsiden langt mer barnevennlige destinasjoner, spesielt om man vil ha nattero. I Siofok søker derfor barnefamilier ofte litt til utkanten eller i “rolige soner”, mens de med tenåringer ofte søker mer inn mot sentrum og partyhotellene som er lokalisert ved strendene.

I tillegg til opplevelser på stranda, har Siofok mye å tilby den besøkende.
Byen i seg selv er stor målt mot andre tettsteder rundt Balaton, med et indre sentrum med kjøpesenter og handleområder. Dessuten har byen en rik historie og med over 20 000 innbyggere er det den største byen målt i antall innbyggere rundt Balaton.
Et kjent bysbarn er „operettekongen” Imre Kálmán (1882-1953), som skrev Csardasfyrstinnen, og komponisten blir minnet hvert år på en egen operettefestivalen i byen. På forsiden av jernbanestasjonen, i Millennium Park, ligger Musikkpaviliongen. Forran denne er det en statue som er reist nettopp til ære for Kálmán. I byparken ligger dessuten Imre Kálmán Museum, etablert i hans barndomshjem. I øverste etasje kan man besøke en kunstutstilling.

Andre museer som du kan besøke i Siofok:
-> Mineralmuseet, det største i Ungarn, har en samling av 3000 objekter fra Karpat-basenget.
-> Eggdekorasjonsmuseet, eneste i sitt slag i Ungarn og et morsomt besøk for yngste i familien.

Et av byens mest ruvende landemerker er vanntårnet, 75 meter høyt, og bygget i 1912. Fra tårnet får en en flott utsikt over hele Balatonsjøen. I tårnet finner du også en av Siofok’s turistinformasjonskontor.

Et annet særegent byggverk er den lutherske kirken. Det er tegnet av Imre Makovecz, en kjent arkitekt i Ungarn. Kirken er ganske uvanlig, den sto ferdig i 1992. Hans arkitektoniske stil er kalt organisk-tradisjonell, og bygger på ungarske tradisjoner og også inspirasjon fra Gaudi. Kirken ble reist med støtte fra den finske søsterbyen Oulu, og parken rundt har fått dette navnet. (Adresse: 8600 Siófok, Fő utca 220.)

I nærheten av Siofok finner man forresten et hyggelig bofellesskap / kunsterkollektiv som vi kan leie ut til nordmenn som ønsker et unikt opphold! Les mer her!

Om uhellet er ute: Lege: Siófok, Semmelweis utca 1 - Apotek: Régi Patika, Fő u. 202