Balaton.no

Balaton.no logo

Heviz

Hvem har ikke hørt om de helsebringende termalvannkildene i Heviz? Dette er nok det stedet i Ungarn flest nordmenn har kjennskap til ved siden av Budapest.

Og årsaken er enkel: - Heviz har Europas største innsjø med termalvann og vannet sies å ha helsebringende effekt, spesielt for personer med revmatiske sykdommer. Selve innsjøen ble dannet av en varm kilde 40 meter under overflaten, og termalsjøen holder en størrelse på 0,45 km2. Det påstås at de sterke strømmene fra undervannskilden tilnærmet skifter ut vannet i sjøen daglig. Kilden leverer varmt mineralholdig vann som holder 70 grader Celcius. Innsjøen har vært en yndet plass for bading siden romertiden, og fra 18-hundretallet som helsebad. Heviz ligger ca 10 km fra Keszthely, hvor du kan ta buss eller taxi ut til Heviz. Spa-byen Hévíz ligger dermed ikke ved helt Balatons bredder, men den ligger så nært Keszthely at det er et “must” å besøke om man er i denne regionen.

Bad er spesielt populært når det er kjølig i luften, den eksotiske termal-sjøen Gyógy-tó er nemlig varm nok til at man kan svømme i den året rundt! Selv når snøen ligger på taket til overbygget ved bredden, er det 26 grader i vannet!

Heviz består stort sett av et ganske bredt utvalg av spakomplekser og spahoteller, i tillegg til kjøpesentre og butikker, og byen har en sterk østerrisk/tysk base av fastboende og turister.

Om uhellet er ute: Lege: Hévíz, József Attila u. 2., Apotek: Hévíz, Kossuth Lajos utca 5.