Balaton.no

Balaton.no logo

Balatonlelle og Balatonboglár

Besøk de sørlige strendene ved Balaton og bli sjarmert!

Balatonlelle og Balatonboglár teller tilsammen ca 10000 innbyggere og ligger ca 30-40 km vest for Siofok. Disse to byene er litt mer søvnig enn Siofok og dermed ofte foretrukket for barnefamilier som skal bo på Sørsiden.

Med 5100 innbyggere er byen Balatonlelle et av de viktigste turistsentrene ved den sørlige delen av Balaton, og ofte omtalt som en Ville Fleurie (blomstrende by).
Historien til stedet strekker seg tilbake til den tiden da St. Stephan, den første ungarske kongen, rådde. Lelle ble et marked i 1848 og en by på samme tid. Storhetstiden som et feriested startet på slutten av 1880-tallet, med utviklingen av sin 5 km lange strand. Balatonlelle har i dag en 2 km lang offentlig badestrand og en 1 km-lang privat badestrand og sammen med St. Stephans torget og gågatene rundt gir dette følelsen av et ekte feriested.

Balatonboglár er en ferieby som ligger på de sørlige strendene av Balaton. Det er senteret for Balatonboglár vinregion, og blir ofte kalt “byen til druer og vin.”

Om uhellet er ute: Lege: Balatonboglár, Vikár B. u. 4., Apotek: Balatonlelle, Móra Ferenc u. 27.

Om sommeren arrangeres flere spennende festivaler, og ikke minst den populære konkurransen hvor man svømmer tvers over Balaton mellom Révfülöp og Balatonboglár, som er europeisk anerkjent svømmekonkurransen for amatører. Den avholdes i juli og årlig deltar omtrent ti tusen mennesker som svømmer den 5,2 km distansen under dette arrangementet.
Strendene i Balatonboglár består delvis av sandstrender og landskapet er utypisk for sørsiden med tette skoger og høyder med utsikt over Balaton.

GPS koordinater: N 46° 46’ 42.71” , E 17° 39’ 17.91”
Antall innbyggere : 6200
Kommunikasjon: fra Budapest M7 til Balatonboglár
Togstopp: Balatonboglár 3 timer reise fra Budapest

Om uhellet er ute: Lege: Balatonboglár, Vikár B. u. 4.,Apotek: Balatonboglár, Szabadság u. 4.